GASZTRO TALK SHOW
2019 február 21. 18.00 óra
A Keresztury Dezső VMK új előadássorozatában havonta egy alkalommal mindenki által már jól ismert séfekkel, szakácsokkal és gasztrobloggerekkel találkozhatnak az érdeklődők, hogy a közönséggel karöltve gourmet-utazásra induljanak a Föld körül. Mindezt úgy, hogy a tanultakkal családjukat is elkápráztathatják kedves vendégeink, hiszen a bemutatott ételek receptjei mindenki számára könnyen elkészíthetők.
A beszélgetős főzőműsor első vendége Havas Dóra, a Lila füge háziasszonya, aki könnyű Ázsiai ételeket hoz el nekünk!
Műsorvezető: Bella Levente
Jegyár: 2.700 Ft
Egerszeg Kártya kedvezménnyel: 2.160 Ft
Jegyek elővételben kaphatók a Keresztury Dezső VMK, az Art Mozi és a Városi Hangversenyterem jegypénztáraiban, valamint online.
RECEPTEK:
Thai darált marhahúsos saláta
4 személyre
30 dkg darált marhahús
60 g pirított, darált rizs
30 g újhagyma
30 g vöröshagyma
4 db szárítottthai csili
1 csokor koriander
30 g halszósz
1 kis csokor menta
2 lime frissen facsart leve
A tálaláshoz:
Szívsaláta
Sárgarépa
Koktélparadicsom
A csiliket száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.
A húst kevés olajon lepirítjuk, majd hozzadjuk a halszósz és a lime lé felét és puhára főzzük. A végén ismét lepirítjuk, az ízeket beállítjuk halszósszal, lime lével, az összetört czilivel és a pirított rizzsel.
A húst összeforgatjuk az összetépkedett zöldfűszerekkel és a vékonyra vágott újhagymával. Sakátalevélben, finomra vágott zöldségekkel tálaljuk.
Mogyorószószos tésztasaláta
4 személyre
20 dkg rizstészta (metélt)
1/8 lilakáposzta
1 nagy sárgarépa
1/8 Hokkaido tök
1 piros pritamin paprika
1 teáskanál szezámmagolaj
2 evőkanál pirított szezámmag
½ lime frissen facsart leve
Az öntethez:
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál gyömbér
1 chili (ízlés szerint)
2 evőkanál rizsecet
2 evőkanál halszósz (vagy szójaszósz)
1 evőkanál pirított szezámolaj
1 evőkanál nádcukor
3 evőkanál mogyoróvaj
A tálaláshoz:
1 csokor friss koriander
10 dkg pirított földimogyoró
Vizforralóban vizet forralunk és azonnal a rizstésztára öntjük. Lefedjük és 5-7 percig állni hagyjuk, amíg a tészta megpuhul, majd leszűrjük.
Az összeálításhoz egy nagy tálba vékonyan felcsíkozzuk a káposztát. A sárgarépából zöldséghámozóval vékony lapokat vágunk, majd a lapokat egymásra téve, vékonyan felcsíkozzuk. A paprikát kisebb csíkokra aprítjuk. A tökből is vékony lapokat vágunk a zöldséghámozóval. Felhevítünk egy serpenyőt és a szezámmagot rázogatva megpirítjuk majd félretesszük a tálaláshoz. A zöldségekre facsarjuk a lime levét és a szezámmag olajat és összeforgatjuk.
Az öntethez lereszeljük a gyömbért és a fokhagymát. Vágunk hozzá egy kis chili paprika. Hozzáadjuk a cukorot, a halszószt, a szezámolajat, rizsecetet, mogyoróvajat és alaposan összedolgozzuk. Az öntetet a lecsepegtetett tésztára öntjük és összeforgatjuk.
Tálalásnál alulra teszünk egy kupac rizstésztát, ráhalmozunk egy adag zöldségkeveréket, meghintjük korinaderrel, pirított szezámaggal és földimogyoróval.